City Cemetery Presov-Svaby

Pious place of eternal rest with forest park for everyday use. Unique for its small valleys, hills and loose composition. Terrain modelling used as an optical barrier to burial areas.


The world of the living and the world of those, who passed away, together in close contact.

The City Cemetery Presov-Svaby is designed as a forest park – a green oasis in the residential area. The natural character of the area is characterized by high and low greenery. A large area is set for each gravesite. Decoration of graves is preferred only with natural materials and greenery. Grave units are evenly arranged, the public greenery is professionally and sustainably maintained and there is an active water collection system in the area.

The City Cemetery Presov-Svaby is located on the southeastern outskirts of the city between Solivar and Svaby residential areas. The territory was originally a flat field in close contact with the old cemetery. An archaeological survey was carried out before the beginning of the construction concluding that the site was inhabited in the Neolithic. The archaeological findings from historical periods are presented on info panels throughout the area.


The combination of burial grounds and forest park determined the basic urban principle. Location of gravesites in a loose composition and preservation of the natural character of the area was supported by new plantings and purposefully shaped flat site. The planted greenery and terrain modelling contrasts with the concrete surfaces of roads and graves. The City Cemetery Presov-Svaby also serves as a peaceful park for residents of the area.

Three dominant materials were used: corten steel, exposed concrete and wood. Corten steel is used as a symbol of gradual ageing on the entrance portal. Fencing built of slender concrete columns is a spatial and visual landmark rather than a physical barrier. It is "crossed" by several times higher verticals of the same material.


Atypically shaped elements of small architecture – benches, waste bins, information and orientation boards, lighting fixtures – are in line with this concept. Placement of works of art and sculpture in selected places of the complex is planned in the future.


The technical solution includes retention tanks, wells, rainwater drainage and an irrigation system ensuring the water cycle of the area and sustainable operation.